woensdag 9 februari 2011

Gaat de Euro eerder vallen dan de Dollar?

bron: volkskrant blog, jan 2010

Terwijl de commissie de Wit niet veel meer boven water kon halen dan dat de crisis ons was ''overkomen'', buigen economen hun hoofd steeds dieper en spreken zelfs het vermoeden uit dat de euro mogelijk eerder gaat vallen dan de dollar.
Zelfs de man die ooit de bestseller schreef ''Als de dollar valt'' sluit zich bij dit gedachtegoed aan.
Hoe is dat mogelijk?
Was het ''mekka'' van leven op krediet niet vooral Amerika dat de wereld daarin meetrok?
Zou het kunnen zijn dat ''the European Union'' veel minder united is als het doet vermoeden?
Hebben we niet jaar en dag geroepen dat de euro zo'n keiharde munteenheid was?

Ik zal voor uw gemoedsrust niet in herhaling vallen door U te verhalen over mijn aanvankelijke angst van zien dat wij zouden lijden aan een geestesziekte die ons deed verkankeren en tegenwoordig ten onrechte heet ''de graaicultuur der banken''.
Daarover schreef ik in het verleden al voldoende op deze weblog ''Eindtijdopenbaring''.

http://siegfriedbokarchief.blogspot.com/2011/01/verkankerde-samenleving.html
http://siegfriedbokarchief.blogspot.com/2012/05/de-terminale-fase-van-onze-kwaad-en.html
http://siegfriedbokarchief.blogspot.com/2012/05/kredietcrisis-en-hyperalimentatie-bij.html

Ik zal U ook niet lastig vallen met verhalen over de bevindingen van onderzoeksjournalist Pieter Stuivenberg en zijn haast onwaarschijnlijk lijkende ontrafelingen over hoe wij Europeanen als vasal werden gemaakt van Rothschild's geldinfuus na twee door Amerika geenceneerde wereldoorlogen en zo kernachtig in metaforische vertelling weergegeven door Peter Stuurman en te lezen op http://pieterstuurman.blogspot.com/2010/01/het-pokerspel-van-de-centrale-banken.html
Als we dit alles op ons in laten werken kon Europa echt niet veel anders dan de trendsetter van de ''Amen Rika dream'' slaafs volgen en treft hier eigenlijk niemand blaam als de euro valt nu de collaps van dit Rothschild's pokerspel om de wereldmacht te worden een feit is.
Of ...misschien...
Of ik wil of niet moet ik opeens terugdenken aan de beginjaren in Portugal, waar de bevolking laaiend enthousiast was over de toetreding tot de EEG. Het deed mij minstens even veel pijn als als dat ik met hangende pootjes uit mijn geboorteland vertrok nadat ik zo'n 10 jaar daarvoor in de banvloek was gedaan door mijn wereldvisie kenbaar te maken met een lezing ''Cancer, it's economy''. In de tussenliggende tijd kreeg ik een steeds duidelijker beeld waarom Nederland zo snel rijk werd met een spel dat begon met de Benelux en eindigde in de Europese Gemeenschap.
Ja, ''gemeen''schap is een beter beeld dat Europese Unie daar van Unie totaal geen sprake was en is.
Het sleutelwoord in deze heet ''Vrije Markt Economy''.

Portugal als ''arm land'' binnen Europa was blij met de toetreding tot de EEG en mijn pijn van zien deed mij verhalen zeker te zijn dat dit desastreuse gevolgen had voor dit land. Dit leidde tenslotte tot een samenkomst van een aantal journalisten van een aantal Portugese dagbladen en daar probeerde ik uit te leggen hoe de zogenaamde ''Vrije Markt Economie'' niet alleen een van de pijlers was van de wereldeconomie en waardoor de rijken steeds rijker en de armen steeds armer werden.
Maar dat ditzelfde spel gespeeld werd door de EEG met Nederland voorop.
Als voorbeeld haalde ik Italie aan, dat vroeger - net zoals Portugal een graanproductie kende die ruimschoots voldoende was voor de inlandse behoefte, totdat...
Amerika had decennia geleden een graanoverschot en dumpte dit voor bodemprijzen zo lang in Italie totdat de boeren failliet gingen en noodgedwongen hun land verlieten om te gaan werken in de industrie. Toen dit een feit was stegen de prijzen weer en werd dit land totaal afhankelijk van Amerika.
Dat is kort door de bocht het pokerspel dat Nederland begon met zijn Benelux en uitgroeide tot de Europese Gemeenschap.
Dit spel werd later nog verder vervolmaakt door de invoering van de euro en een Europese Grondwet, die de leden verplichtingen oplegde t.o.v. handelscontracten onderling op basis van VRIJE HANDEL EN VRIJ VERKEER in de lidstaten.
Zo konden fabrieken zich eenvoudig in de armere landen vn Europa vestigen en/of konden goedkope werkkrachten als ''gastarbeiders'' - een modern woord voor slaven - in alle landen binnen Europa worden ''verhandeld''.
Het waarom de arme Oostbloklanden zo nodig ook bij de de EEG moesten komen laat zich raden.
Dat en niets meer dan dat is de ''Europese Unie''.
Het is hiermee een getrouwe copie van de wereldgemeenschap waarin de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden.
Helaas was de euforie van de Portugezen destijds te groot om hier doorheen te breken, maar dit ter zijde.
Hun leven hangt nu net als die van Griekenland, Spanje, Italie en de toegetreden Oostbloklanden aan een zijden draadje.

Amerika is een land waar werkelijk sprake is van ''Verenigde Staten'' en daarmee ''door eendracht sterk''. Of anders gezegd: dit land wordt gekenmerkt door saamhorigheid.
De Europese Unie is misschien aan de buitenkant ogenschijnlijk een eenheid door de euro en zijn grondvesten, maar de realiteit is totaal anders.
Dat is wat nu - nu de crisis woedt - overduidelijk zichtbaar.
Dat is waarom de zo sterk gewaande euro de schijn-eenheid doet verdelen en de euro als munteenheid steeds meer onder druk komt te staan.
Of de euro tenslotte valt en de Europese Gemeenschap daarmee zal worden opgeheven - zoals vreemd genoeg ook in de Bijbel werd voorzegd - laat ik hier aan Uw fantasie over.
Ik vrees dat het eindspel van deze wereldcrisis er een zal zijn zoals de volkswijsheid verhaalt ''Ieder voor zich en God voor ons allen''.

2 opmerkingen:

 1. Goeiemorgen allemaal,
  Het is nu ruim 1,5 jaar na deze publicatie in de volkskrantblog - die meer lachers dan huilers kende - dat de situatie toch wel erg benard wordt.
  zie: http://biflatie.nl/videos/17092-willem-middelkoop-over-de-crisis-en-de-toekomst
  De voorspellingen van onze goeroe Willem Middelkoop doet suggereren dat we liever vandaag dan morgen onze spaarcentjes van de bank moeten halen.
  Maar of het zin heeft ....
  I really don't know.
  Ten eerste is het vandaag zondag 9/11 en zijn alle banken dicht.
  Ten tweede heeft geen enkele bank nog cash geld en duurt het minstens 1 week voordat je geld kan verwachten.
  En ten derde...
  Zodra de banken failliet gaan, zal ook de euro als geld verleden tijd zijn geworden en krijgt iedere burger 2 rollen pleepapier om zijn tranen te drogen.
  Dit scenario ligt al minstens 5 jaar in de diepvries. Helaas heb ik dit uitgelekte rapport [ komend uit Frankrijk ] niet meer en kan het dus ook niet als bewijsmateriaal doorsturen.

  Vreemd voelt het als ik bedenk dat het ongeveer 30 jaar geleden is dat ik meende de Regering te waarschuwen voor een desaster: een desaster, dat mijn desaster werd.
  Het heeft mijn leven wel drastisch veranderd of...
  Nu kan ik nog slechts mompelen dat het al in mijn genen geschreven stond, maar toendertijd geloofde ik nog heilig in toeval.
  Siegfried.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De links naar de vkblog artikelen in dit artikel zijn nu geüpdatet naar dit blog, aangezien dit nu weer actuele stuk vrij vaak gelezen wordt.

  de webmaster D.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.